< . -

Parabener är ett skonsamt konserveringsmedel

2015-11-22 @ 22:13:00

 
Parbener som är ett konserveringsmedel var ju uppe i media början av 2000-talet  för att det skulle vara cancerframkallade då några japanska forskare som utsatte möss för höga doser av parabener som var betydligt mycket högre än EUs tillåtna halter. Några av mössen visade negativa effekter på detta. Även några engelska studier skulle visa att man fann parabener i kötlarna i armhålan hos bröstcancer paienter. De blev sen inte godkända men då var skadan redan skedd. Flera studier efteråt har visat att parabener inte är cancerframkallande i de doser som är lagliga enligt EUs direktiv. Nu tänker ni säkert, men vadå i högre doser då? Kommer ni ihåg att det även var cancerframkallande att äta chips? Om man åt 30 påsar om dagen. Man ska använda allt med måtta och efter de direktiv som finns. Under en dag utsätter man sig för 50 till 100 olika ämnen genom användning av olika krämer, deo osv.
 
 
 
När jag läste till specialiserad certifierad hudterapeut skulle vi fördjupa oss inom ett område som har med dermatologi att göra. Jag valde att få svar på min frågeställning som var:

Är andra konserveringsmedel istället för parabener mer skonsamma för konsumenten när det gäller allergiskt kontakt dermatit?

15 % av europas vuxna befolkning har kontaktallergi mot de vanligaste allergenerna. Det de flesta reagerar på är konserveringsmedel, färgämnen och parfymämnen. Parabener är det mest använda konserveringsmedlet i kosmetika, läkemedel och industriprodukter. Redan på 1920-talet började man använda parabener som konserveringsmedel för första gången. Parabener är ett populärt konserveringsmedel inom skönhetsprodukter då de har ett brett användningsområde mot många olika bakterier. De är färglösa, luktfria, stabila och billiga. Konserveringsmedlet parabener är välkänt för sina svaga sensibiliserande egenskaper. Redan 1968 kom det första larmet om att parabener skulle orsaka allergiskt kontaktdermatit. Efter att ha genomfört epikutantest (lapptest) på 273 personer med kroniskt dermatit fick de en index på 0,8 % vid användning av 5 % parabener. Enligt EUs direktiv så får man använda en ensam paraben på 0,4 % och med flera olika parabener 0,8 % i produkten. Metyloiztiazolinon visade 4,7 %.
 
 
 
Under de senaste 15 åren har parabener varit under hård granskning efter påstådda cancerframkallande störningar. Detta har lett till att man inom EU har förbjudit eller begränsat användningen av parabener. Trots detta att metylparaben och etylparaben har försumbar endokrina störningar så har livsmedels-, läkemedels- och kosmetikaindustrin som varit under press från skrämselkampanjer i media ersätt parabener med andra konserveringsmedel som orsakar flera fall, och till och med världsomspännande epidemier av kontaktallergi. Vi har redan haft 3 stora kontaktallergi epidemier av andra konserveringsmedel. 1950/1960 med Formaldehyd, 1970/1980 methylchloroisothiazolinone och methylisothiazolinone samt methyldibromoglutaronitrile vid 1990/2000. Methyldibromoglutaronitrile får sedan juli 2008 inte längre användas som konserveringsmedel i kosmetika och hygienprodukter, dock kan man fortfarande finna detta konserveringsmedel i produkter sen det träde i kraft.(5) 2005 förbjöds det i leave-on produkter. Bland topp tio allergen som blev listade 2009-2010 på epikutantest av den amerikanska kontaktdermatit gruppen fanns tre konserveringsmedel med som var quaternium 15, formaldehyde och iodopropynyl butylcarbamate. Formaldehyd som gett hög procent av allergisk kontaktdermatit är för närvarande förbjudet i kosmetiska produkter förutom i produkter som härdar naglar. Sedan 2010 har det varit alarmerande epidemi mot Methylisothiazolinone.
 
 
Efter flera årtionden av studier från flera olika organisationer, amerikanska som europiska, visar det att parabener är det minst allergiframkallande konserveringsmedlet på marknaden. Nya ersättningsprodukter som inte är lika kända som parabener kan leda till nya fall av kontaktallergi. Jag läste flera vetenskapliga artiklar där man kollade på frekvensen av kontaktallergi. Där kunde man se att Parabener hamnade väldigt långt ner på listan. 1 på 10 år reagerar på konserveringsmedelet parabanener men mot andra konserveringsmedel är det 5 om året. Ni kanske förstår nu att parabener har råkat ut för en skrämselkampanj av media och blivit orättvist behandlad.
 
 

Flat lashes

2015-11-19 @ 23:58:42

 
Det har kommit lite nya roliga fransar på marknaden. Det är viktigt att tänka på när man gör fransar att man använder fransar som är anpassade efter sina egna fransar. Många tar tyvärr för tunga fransar och det skadar dina egna i slutändan. Jag märker att många kunder vill ha långa och tjocka fransar och dessvärre är det inte många som kan bära upp det utan att skada sina egna. Ju längre fransar, desstå lättare måste man låta dem bli för annars kan din egna frans brytas av. När din egna frans växer ut ökar tyngden på fransen. 
 
Jag har nu börjat lägga tjocklek 0,15. Det är en tyngd som de flesta fransar klarar av utan problem. 0,20 däremot är inte lika för alla. Det kan fungera de första gångerna men sen har jag märkt att kundens egna fransar blir färre och tunnare trots bra separering. Just pga detta har jag valt att arbeta mer med 0,15 för att kundernas fransar ska hålla sig fina. Även märkt att några försäljare även tagit bort dem från sitt sortiment. Många saknar den tjocka fylligheten så därför har nu företagen kommit med nya fransar som är platta längst in för att ge ett mer fylligt intryck fast med samma tyngd som en 0.15 frans. Och det blir verkligen skillnad! 
 
Med den nya sortens frans sitter de bättre då de lägger sig bättre på den riktiga fransen.