Parabener


Detta eviga tjat om parabener. Allt fler företag använder sig av konserveringsmedelet paraben för att det ger minst skada i rätt dos. 2002 hamnade parabener på larmkartan efter att man sett i studier att möss som blivit utsatta med 75 % probyl- och butylparaben, visat en föränding på östrogenproduktionen. Effekten aoch verkningsgraden var så liten som 1/100 000 mindre än att ta ett p-piller. För p-piller äter många fast att det i studier visat en hel del negativa sidor. Varför sätter man inte in en kopparspiral som är helt fri från hormoner? Man fann även i en engelsk studie bröstcancerceller med parabener i, som forskarna däremot frågesatt kvaliteten på den forskningen. Enligt EU får en produkt som endast innehåller en paraben bestå av detta 0,4 % av produkten men blandar man olika parabener (för det ger det bästa skyddet) så får man ha 0,8 % parabener. Och om en produkt får innehålla så lite parabener, varför utsätter man möss med 75 % parabener då? Så länge parabener hamnar längst ner på ingredienslistan så är det använt så lite som möjligt. En dermatolog sa att parabener är inte farligt om man håller sig till den rekommenderade dosen och det var verkligen inte farligt att använda produkter med parabener så länge de stod längst ner på ingredienslistan.

Parabener har funnits sen 1927 och används flitigt i kosmetika, hudvård, livsmedel och i mediciner. Man använder sig av parabener för att de motverkar bakterier, jäst och mögel i produkterna. För hur ser ett glas vatten som stått framme ut efter en vecka? Alla som är så himla motståndare till parabener, undviker ni även mediciner och livsmedel som innehåller det? Alla kanske inte visste att de fanns i livsmedel men då kan ni kolla på E 218, E 216 och E 214. Det är metyl-, propyl- och etylparaben. E-märkningen betyder att paraben har blivit placerad i E-klass som i sin tur betyder att de E-klassade parabener har en liten inverkan eller nästan ingen på miljön. En del parabener förekommer naturligt i naturen, i tex Lingon och blåbär.

Självklart finns det andra alternativ till andra konserveringsmedel, för man vet ju inte exakt hur mycket människan påverkas av parabener. Man kan använda sig av alkohol som konserveringsmedel i en produkt men då måste produkten innehålla 10 % alkohol för att konserveringen ska bli möjlig. Man kan även använda sig av eteriska aromooljor som ex. rosmarin, eller antioxidanter som E-vitamin. Dock har det visat att fler reagerar på mer naturliga alternativ. Parabener har inte visat någon reaktion på en frisk hy men på en försvagad hudbarriär så visar den lika mycket som ett mer naturligt konserveringsmedel, en reaktion.

Detta var bara en kort sammanfattning om parabener för jag blir så irriterad att en del inte läser på ordentligt med forskningsartiklar, böcker etc om ämnet utan bara tycker till för de har läst det i någon notis i vecko revyn. Jag håller nu på att fördjupa mig i ämnet konserveringsmedlet paraben, för min cidescoexamen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0